Otsikko vastaa kysymyksiin lastenlaulussa. Lauluhan menee näin:

"Koska hiihdellään

ihan muuten vaan?

Kun maassa on lunta ja pakkasta.

 Koska luistellaan ihan muuten vaan?

No tietenkin talvella!"

 

Rakentamisesta tuossa laulussa ei puhuta sanaakaan. Ihan viime päivinä olen oppinut ymmärtämään enemmän sitä, miksi lauluntekijä ei mainitse talvirakentamista. Arvelen sen johtuvan ennen kaikkea siitä, että lauluntekijä ymmärtää elämän hiukan laajemmin kuin minä itse tällä hetkellä. Toisin sanoen normaalien ihmisten mielessä liikkuu muutakin kuin omakotityömaa-asioita laulunaiheiksi valittaviksi. Vaikka sitten talviliikuntaa, kuten lauluntekijän tapauksessa. Toiseksi arvelen, että rakentaminen ei monenkaan mielestä kuulu talven kylmimpiin keleihin ylipäänsä. Siitä ajattelin kirjoittaa pari sanaa.

Talossa alkaa olla villat seinissä lähes joka puolella - ulkoseinissä jo ensimmäiset 17,5 senttiä. Silti siellä on yhtä kylmä työskennellä kuin pihalla. Tähän löydän kaksi perussyytä. Toinen on se, että katonrajassa ei ole mitään. Eli sieltä on linnunlennettävä aukko ympäröivään talviluontoon. Toinen syy on ehkä vielä oleellisempi. Talossa ei ole mitään lämmitystä.

On ajateltu, että:

a. suoritetaan mahdollisesti osastointi, jolla saataisiin rakennuksen keskimmäinen osa eristettyä valmiiksi ja lämmitettyä jollakin puhaltimella. Tämä mahdollistaisi työskentelyn läpi talven pienellä alalla, jos ko. osasto ei sitten etene niin paljon ja nopeasti, että se tulee ikään kuin valmiiksi.

Tai sitten

b. jatketaan laajemmalla rintamalla ja tehdään töitä sen mukaan kuinka kukin kestää pakkasta. Itselläni raja liikkuu tuossa -10 asteen tuntumassa.

Tai 

c. pistetään koko projekti talvitauolle ja käydään Ikaalisissa vain Euroopan suurimmalla kirpputorilla.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/?oid=20101145267&ext=rss

 

Pikaisen SWOT-analyysin perusteella vahvuutenamme tässä tahkoamisessa on se, että meillä on nyt osa-aikainen timpuri ja osa-aikainen apumies itseni lisäksi. Myös tarpeita on jo tontilla sen kuin asentaa.

Heikkoutena siis ihmisten ja materiaalien ja työvälineiden alhainen pakkaskesto.

Mahdollisuuksien joukkoon voisi kai ajatella sen, että Foreca armahtaisi meitä säiden suhteen niin, että olisi sen verran plussakeliä, että esim. höyrynsulkumuovin teippaaminen onnistuisi.

Uhkana on kovan talven lisäksi mm. se, että putkimies ei enää vastaa tai soita takaisin edes kerran kymmenestä ja hommat jäävät sen takia vaiheeseen.

 

Ensimmäinen muuttovalmiutta koskeva spekulaatio julkistetaan sitä halajaville tässä. Joulu 2011 on mahdollisuuksien rajoissa, eli aikaisintaan silloin. Kokonaan valmista ei silloin varmasti ole. Katsotaan nyt rauhassa. Ensi syksynä voisi olla siisti 75 neliötä hyvällä sijainnilla kaupan Ylöjärven Asuntilassa. Toivottavasti ei puolivalmis 200 neliötä Ikaalisissa...

  -J-