Ei ole kaikkea vielä nähty. Kaukana siitä, mutta on jos jonkinlaista tavaraa alettu hankkia. Hankkiminen alkaa näköjään aika usein tarjouspyynnöllä. Ei nyt joka hilppeestä sellaista voi tehdä, mutta isommista. Luulisi kiinnostavan kuitenkin tuhansilla ja taas tuhansilla ostava asiakas. Tämän olen yrittänyt tehdä selväksi jo alkuvaiheessa. Kaikkea en jaksa näppäillä, mutta yllättäen on sekä hyviä, että huonoja kokemuksia. Keskityn tietysti huonoihin.

Nykyisen sijaintipaikkakunnan kauppiaalta kävin kysymässä prosentteja. 5 minuuttia ja siitäkin ajasta suurin osa puhuttiin '''kaa. Oli valmis sapluuna kaltaisilleni nääs. Siis asiaa tuntemattomille tiedoksi, että on asiakaskohtaisia sopimuksia siitä, minkälaisia alennuksia automaattisesti saa. Ovat vielä tuoteryhmäkohtaisia. Kellä se on Starkkikortti, kellä ei korttia ollenkaan. Kokemusperäisesti tiedän jo ennalta, että ne muotoutuvat perusrakentajalle ja ynnä muille työtakin hihasta ravisteltuna suunnilleen näin. Kyseessä on ronski ja epäreilu yleistys, josta heijastuu oman asiantuntevuuteni rajallisuus.

- asiallinen aleprosentti, sanotaanko 20-30%: tuotteet, joissa on suuri kate. Reilusti ylihintaisia jo valmiiksi, eikä mitään laatutavaraa välttämättä takaa korkea hinta. Halpakaupoista saanee vähän halvemmalla lopulta.

- aleprosentti asiallisen ja naurettavan väliltä, siis 10-15%: suurin joukko tuotteita. Toki tuokin alennus kannattaa käyttää, jos tavaraa ei saa muualta. Jos saa, niin kannattaa ostaa muualta ostopaikka valiten ja vähän laatua tarkkaillen. Se kuuluisa kate on rautakaupassa sen verran suurempi, että tällä ei päästä automaattisesti tasoihin löytöhalpatavaramannimanikaupan rautaosaston kanssa.

- aleprosentti naurettava: 0-5%: Kyllä. Viimeksi oli muuten nolla. Kassan tyttö vain hymyili, että ei näistä aina saa. Toki sen tiesin, että tarjoustuotteista ei saa, mutta luulin pidelleeni kädessäni normaalihintaista (mikä sekin on) tuotetta. Jälkeenpäin kyselin asiaa tilaisuuden tullen ja sain selityksen pahoitteluineen. Oli ollut tarjouslaput vähissä. Kädessäni olikin ollut tarjoustuote. Valmiiksi niin halpa, ettei pysty ei kykene. Tähän kuuluu lisäksi pieni vaikeasti eriteltävä joukko noita 5% tuotteita. Periaatteessa tähän voisi laskea koko Suomen S-ketjun: 2-5% pois kaikesta, mikä maksaa 2-10% enemmän kuin kilpailijoilla. Polttoaineissa voi helpoimmin vertailla, mutta pätee ruokaa lukuun ottamatta kellontarkasti. Osin ruuassakin.

Lopputulema: Kyseessä on vaikea tilanne, jos ei halua maksaa liikaa. Veljekset Keskinen on ok, mutta tähän yhtälöön pitää liittää myös aika, joka sekin on jollakin tapaa rahaa. Ja matkustuskustannukset. Joku keskittää yhteen paikkaan, minä en. On sen verran lähekkäin, missä vertailla. Sähköpostilla liikkuu tarjouspyyntöjä sinne ja tänne. Alkaa tosin jo hahmottua pääkauppapaikka. Luulisi kauppiaita kiinnostavan myynti vähän pienemmällä katteella kuin ei myyntiä ollenkaan. Osaa kiinnostaa, osa ottaa rahat vain rikkailta ja/tai tyhmiltä.

Pohjanoteeraus Nollan prosentin rautakauppaostoksen lisäksi oli Agrimarket, jossa (käytännössä) kaikki kilpailuttamani tuotteet maksoivat eniten, mutta koska ne oli minulle erikoishinnoiteltu jollakin protsentilla, suljettiin S-bonus pois. Perustusharkko oli liian eksoottinen tuote kokonaan. Ei jäänyt edes tekosyytä ostaa sieltä.

Kuljetuskustannukset ovat oma lukunsa. Osa leipoo niitä varmaan hintoihin sisään, mutta ei itse asiassa näytä edes kovin pahasti siltä. Kilometriä kohden tuollaista 1,75€-40€ vaihteluväliä pukkaa samoilla tavaroilla. Palaan asiaan, jos palaan. Urakan päätteeksi on varmaankin päässä (ei ehkä tohdi tänne laittaa) musta lista ja ok-kauppapaikat, ehkä jopa hyvät.